Propozycja na weekendowe śniadanie. Jajka pieczone w koszyczkach z szynki parmeńskiej z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Dodatek śmietany do jajek powoduje, ze masa jajeczna nie przesuszy się w trakcie pieczenia. Jeżeli nie macie czosnku niedźwiedziego jajka po upieczeniu można posypać rzeżuchą.
Jajka zapiekane w kokilkach w szynce parmeńskiej z czosnkiem niedźwiedzim
składniki:
4 jajka
4 łyżki słodkiej śmietany kremowej 30 %
4 plasterki szynki parmeńskiej lub serrano
kilka liści czosnku niedźwiedziego
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki masła
- piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C bez termoobiegu,
- kokilki wykładamy plasterkami szynki,
- jajka roztrzepujemy widelcem w misce razem ze śmietaną, ponieważ szynka suszona jest dość słona, jajek nie solimy,
- czosnek niedźwiedzi siekamy i dodajemy do masy jajecznej, wszystko mieszamy i rozlewamy mniej więcej proporcjonalnie do kokilek wyłożonych plasterkami szynki,
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Upieczone jajka wyjmujemy, na wierzch każdego jajka kładziemy odrobinę masła, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy na 5-10 minut - w tym czasie jajka do końca się zetną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.