Szybka sałatka z jajkiem i krakersami podana w szklance. Dwa rodzaje ogórków; świeże i korniszony, sałata rzymska z pysznym sosem serowo - śmietanowym. Większą ilość sałatki można przygotować i podać w szklanej salaterce.
Sałatka z jajkiem, ogórkiem i krakersami
składniki na 4 porcje w szklankach:
4 liście sałaty rzymskiej lub jedna mała główka sałaty rzymskiej mini
1 zielony ogórek
12 słonych krakersów lub 4 garście trójkątnych mini krakersów
4 średnie korniszony
100 g białego serka naturalnego
4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
zielona cebulka lub szczypiorek
2 jajka ugotowane na twardo
sól, świeżo zmielony pieprz
rzeżucha do dekoracji
- sałatę rzymską kroimy w paski, układamy na dnie szklanek
- serek mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, dodajemy posiekany szczypiorek lub dymkę, solimy i pieprzymy do smaku, nakładamy łyżką na sałatę,
- ogórka ścieramy na tarce razem ze skórą na grubych oczkach, układamy na sosie serowym, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem,
- następnie układamy pokruszone krakersy i korniszony pokrojone w plasterki,
- na wierzch kładziemy połówkę jajka, solimy, posypujemy pieprzem i dekorujemy rzeżuchą, posiekanym szczypiorkiem lub dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.