składniki:
na 20 szt. o średnicy 8 cm
560 g mąki pszennej najlepiej typ 550
300 ml ciepłej ale nie gorącej wody
8 g drożdży suszonych instant
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 białka jaj
- mąkę i sól wsypujemy do miski,
- do ciepłej ale nie gorącej wody wsypujemy drożdże instant, cukier i sodę. Mieszamy łyżką do rozpuszczenia się składników i wlewamy do przygotowanej mąki,
- białka ubijamy na pianę, ale niekoniecznie sztywną,
- łączymy wszystkie składniki, pod koniec dodajemy pianę z białek i wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub robotem. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce,
- wyjmujemy ciasto z miski na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm. Wykrawamy szklanką lub wykrawaczką okrągłe bułeczki, przykrywamy ściereczką, żeby nie obeschły i zostawiamy na 20-30 minut,
- na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą układamy bułki i pieczemy 4 minuty z każdej strony. Bułki układamy w niewielkich odstępach, rosną w górę, a nie na boki. Przed nałożeniem kolejnej porcji ponownie smarujemy patelnię oliwą, ale nie za grubo - bułki nie mają tendencji do przywierania.
fajne! musze sprobowac
OdpowiedzUsuńMuffiny wyglądają przecudnie, nigdy ich jeszcze nie robiłam, ale w najbliższym czasie wypróbuję Twój przepis :) Polecam Ci spróbować bułeczki z krzyżykiem są super :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń