Delikatne rogaliki z puszystego ciasta drożdżowego, bardzo szybkie w wykonaniu. Ciasto przygotowujemy wcześniej i wstawiamy do lodówki - wyjmujemy przed samym pieczeniem. Nadziewamy je ulubioną konfiturą np. śliwkową lub wiśniową. Pyszna alternatywa na Tłusty Czwartek dla, tych którzy nie mają czasu i możliwości upiec pączków.
Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą
składniki:
na 36 malutkich rogalików
400 g maki pszennej tortowej
40 g świeżych drożdży
2 łyżki stołowe cukru
200 g masła roztopionego i przestudzonego
2 jajka
80 ml ciepłego mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1/2 słoika konfitury np. śliwkowej lub wiśniowej
- mąkę wsypujemy do miski,
- drożdże, cukier, sól rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do mąki,
- dodajemy jajka, roztopione i przestudzone masło,
- łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki,
- po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C bez termoobiegu,
- ciasto wykładamy na posypaną mąką stolicę i dzielimy na trzy części, jeżeli chcemy upiec 36 małych rogalików lub na dwie - wtedy otrzymamy 24 większe rogaliki. Każdą część rozwałkujemy cienko w kształt koła i kroimy promieniście na 12 części,
- na każdej części układamy pół łyżeczki konfitury i zwijamy od najszerszej części w kierunku najwęższej formując rogaliki,
- układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując i od razu - nie czekając aż wyrosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut,
- po wyjęciu jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.