Pączki pieczone w papilotkach w piekarniku, wykonane z ciasta brioche, nadziewane mrożonymi jagodami. Papilotek nie wkładamy do formy na muffiny, tylko układamy na blasze do pieczenia z wyposażenia piekarnika. Przepis inspirowany wcześniejszym przepisem na rogaliki drożdżowe oraz pączkami pieczonymi z kwestii smaku.
Pączki pieczone z ciasta brioche
składniki:
na 16 pączków pieczonych w standardowych papilotkach
400 g maki pszennej tortowej
50 g świeżych drożdży
3 łyżki stołowe cukru
170 g masła roztopionego i przestudzonego (lub 130 g masła i 40 g smalcu)
3 jajka
100 ml ciepłego ale nie gorącego mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
ok. 300 g mrożonych jagód
składniki na lukier:
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
- mąkę wsypujemy do miski,
- drożdże, cukier, sól rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do mąki,
- dodajemy jajka, roztopione i przestudzone masło lub masło z dodatkiem smalcu,
- łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki,
- po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C bez termoobiegu,
- ciasto wykładamy na posypaną mąką stolicę i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm, następnie kroimy nożem na 16 kwadratów.
- na każdej części układamy 1 łyżkę mrożonych i sklejamy jak sakiewkę,
- układamy w papilotkach sklejeniem do dołu i od razu - nie czekając aż wyrosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut,
- w międzyczasie przygotowujemy lukier: rozcieramy cukier puder z sokiem z cytryny,
- po wyjęciu jeszcze gorące lukrujemy i ewentualnie posypujemy pokrojoną skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.