Pizza calzone z serem mozzarella, oliwkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Jeżeli cienko rozwałkujecie ciasto przed nałożeniem składników, to uzyskacie pizzę z cienkim i chrupiącym ciastem, która nie przypomina nadziewanej buły tylko pizzę w kształcie pieroga. Nadzienie można dowolnie modyfikować wg upodobań.
składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej o pojemności 250 ml (dla zwolenników naprawdę chrupiącego i twardego ciasta polecam użyć 2,5 szklanki mąki pszennej oraz 0,5 szklanki semoliny lub kaszy manny)
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej ale nie gorącej wody
2 łyżki oliwy
- wszystkie składniki łączymy, wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce,
- wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy chwilę, żeby je odpowietrzyć. Następnie dzielimy na cztery lub sześć części, w zależności od tego jak dużą pizzę chcemy otrzymać. Rozwałkowujemy cienko w kształt zbliżony do koła. Układamy przygotowane składniki i składamy na pół w kształt pieroga. Brzegi lekko dociskamy i układamy na blasze do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą i posypujemy oregano.
- piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż się zrumieni.
nadzienie:
- ser mozzarella 1 kulka pokrojona w plasterki
- świeży szpinak - 2 garście - pokrojony w paski
- suszone pomidory 6 szt. pokrojone w paski
- ser żółty - do każdej pizzy 1 plasterek
- oliwki
- 1 czerwona cebula posiekana w kostkę lub pokrojona w piórka
- 2 łyżki oliwy do posmarowania wierzchu i oregano do posypania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.