Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów, nadziewana jabłkami moczonymi w calvadosie, w delikatnym kremie na bazie żółtek i crème fraîche (można w zastępstwie użyć kwaśnej śmietany 22%). Polecam ta tartę - jej smak jest niezwykły, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podawać ją z dodatkiem kwaśnej śmietany lub crème fraîche. Przepis pochodzi z bloga Manger.
Tarta migdałowa z jabłkami w calvadosieskładniki na spód:
250 g mąki pszennej
80 g zmielonych migdałów
90 g cukru pudru
150 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
szczypta soli
nadzienie:
5 średnich jabłek obranych i pokrojonych na kawałki
60 ml calvadosu
250 ml crème fraîche lub kwaśnej śmietany 22%
3 łyżki cukru
3 żółtka
3 łyżki zmielonych migdałów
- połączyć i wymieszać wszystkie składniki na spód, utoczyć kulę, następnie pokroić nożem na plasterki i wylepić formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić ciasto w formie do zamrażarki na 1 godzinę. Można oczywiście schłodzić ciasto w lodówce przez dwie godziny, a następnie rozwałkować cienko i wyłożyć formę, ale ta metoda jest bardziej pracochłonna i wymaga wprawy,
- jabłka zalać calvadosem i odstawić godzinę,
- nagrzać piekarnik do 210 stopni C bez termoobiegu i wstawić spód wyjęty z zamrażarki. Piec 10 minut. Wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C,
- na podpieczonym spodzie ułożyć odsączone jabłka i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeżeli brzegi tarty będą się za bardzo rumienić, można przykryć tartę folia aluminiową,
- wymieszać śmietanę, żółtka i 3 łyżki cukru, wyjąć ciasto z piekarnika, zalać jabłka smietana z dodatkami i posypać mielonymi migdałami. Wstawić jeszcze na 15-20 minut do piekarnika.
Cudowna!
OdpowiedzUsuńCieszę oczy...
pysznie brzmi i wygląda!
OdpowiedzUsuń