Propozycja na śniadanie lub kolację dla tych, którzy tęsknią za wiosną lub po prostu lubią warzywa. W połączeniu z jajkiem sadzonym smakuje wyśmienicie, a jego przygotowanie zajmuje mniej czasu niż jajka w koszulce.
Zielona sałatka z awokado i jajkiem sadzonym
składniki dla trzech osób:
1 opakowanie roszponki
1 awokado
250 g pomidorów koktajlowych
1/2 słoika czarnych oliwek
100 g słonecznika
3 jajka,
1 łyżka masła
sól i świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
oliwa
- słonecznik uprażyć na suchej patelni z solą, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił,
- awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny,
- ułożyć na talerzach roszponkę, awokado, pomidory pokrojone na ćwiartki, oliwki i posypać uprażonym słonecznikiem,
- przygotować sos: 1 łyżkę soku z cytryny połączyć z trzema łyżkami oliwy. Wymieszać i polać sałatkę,
- dobrze rozgrzaną patelnię posmarować masłem, wbić jajko i smażyć z jednej strony aż prawie całe białko się zetnie. Następnie przy pomocy widelca lub łyżki odwrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Wyłożyć na wierzch sałatki, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jajka można usmażyć jednocześnie lub pojedynczo, w zależności od naszych umiejętności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.