piątek, 12 września 2014

Lody kajmakowe z solonymi orzeszkami


Domowe lody kajmakowe bez jajek. Lody, które Was urzekną, zarówno smakiem, jak też prostotą wykonania. Wystarczą tylko dwa składniki śmietana i masa kajmakowa. W trakcie mrożenia nie ma potrzeby mieszania, lody bardzo ładnie zastygają, nie ma w nich igiełek lodowych, tak charakterystycznych dla lodów robionych bez maszyny i bardzo dobrze nakładają się łyżką do lodów. Wystarczy je wyjąć z zamrażalnika 2-3 minuty przed podaniem. Jeżeli lubicie cafe affogato to ten smak lodów jest idealny, przy nakładaniu lodów do kawy omijamy tylko orzeszki. Lody kajmakowe z tego przepisu rewelacyjne smakują również polane 2-3 łyżkami zimnego espresso.



Domowe lody kajmakowe

składniki:

1 puszka gotowej masy kajmakowej (400 g)
750 ml śmietany kremowej 30 % (dobrze schłodzonej w lodówce)
100 g orzeszków ziemnych 
1/4 łyżeczki soli
  • orzeszki uprażyć na suchej patelni z solą, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły, odstawić do wystudzenia,
  • do misy miksera wlać śmietanę i ubijać przy pomocy rózgi. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodawać po łyżce masę kajmakową i ubijać do momentu, aż powstanie gładki krem. Nie jest to trudne i nie trwa długo,  
  • przełożyć całość do pojemnika, wierzch posypać orzeszkami i wstawić do zamrożenia - najlepiej do następnego dnia. W trakcie zamrażania masy nie trzeba mieszać.

3 komentarze: