poniedziałek, 5 stycznia 2015

Roszponka z grillowaną cukinią i awokado



Nowy Rok witamy na zielono. Lekka sałatka z roszponki, grillowanej cukinii, awokado i oliwek, posypana prażonym słonecznikiem i orzeszkami ziemnymi. Zielona barwa to równowaga, harmonia i natura. Relaksujemy się zielonym kolorem i roszponką, która działa kojąco na system nerwowy. 

Sałatka z roszponki z grillowaną cukinią i awokado

1 opakowanie roszponki
1 nieduża cukinia
50 g słonecznika
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
1 awokado
1 mały słoik czarnych oliwek
1 pęczek dymki lub 1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
4 łyżki oliwy
sól
  • pestki słonecznika i orzeszki uprażyć z odrobiną soli na suchej patelni, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły, odstawić do wystudzenia,
  • przygotować marynatę do cukinii: zmiażdżyć czosnek, posolić i wymieszać z 1 łyżką oliwy, cukinię umyć, pokroić na plasterki lub półplasterki, wrzucić do marynaty i wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą i podsmażyć cukinię na rumiano, odstawić do wystudzenia,
  • awokado obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki,
  • w misce ułożyć roszponkę, grillowaną cukinię, odsączone oliwki, awokado. Posypać prażonymi pestkami dyni i posiekana cebulą. Polać 3 łyżkami dobrej oliwy wymieszanymi z 1 łyżka soku z cytryny lub limonki.

3 komentarze: