czwartek, 4 lutego 2016

Sałatka z buraków



Bardzo prosta sałatka z pieczonych buraków. Trzy składniki i całe bogactwo smaków. W sezonie zimowym szlachetny kolor buraka przywołuje wspomnienie późnego lata.


Sałatka z pieczonych buraków

4 pieczone buraki
1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
sos: 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy

  • buraki piec ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni C. Do pieczenia najlepiej wybrać niezbyt duże buraki. Buraki umyć, ale nie obierać ze skóry, włożyć do garnka ceramicznego z pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
  • orzechy uprażyć na suchej patelni z solą, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły,
  • przygotować sos: 1 łyżkę soku z cytryny połączyć z trzema łyżkami oliwy. Wymieszać i polać sałatkę.

2 komentarze:

  1. Po warsztatach fotograficznych zdecydowanie musiałam tu trafić! I nie zawiodłam się bo dostałam wspaniałą ucztę dla oka do tego stopnia, że dostałam ślinotoku...:)
    serdeczności posyłam
    Marta

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.