poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pizza na cienkim i chrupiącym cieście

Pyszna pizza na cienkim i chrupiącym spodzie. Dobór proporcji ciasta powoduje, że nawet w domowym piekarniku, który nie osiąga tak wysokiej temperatury jak piece w pizzerii, otrzymujemy naprawdę znakomity smak. Z nadzieniem możemy eksperymentować wg upodobań. Smacznego!


Ciasto na 2 średnie pizze:

300 g mąki pszennej  typ 550
100 g mąki pszennej krupczatki  
1/2 łyżeczki soli
250 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy

Wsypać do miski obie mąki, dodać sól, wymieszać łyżką. Zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać ciepłą wodą. Temperatura wody jest bardzo istotna. Woda nie może być gorąca, powinna być lekko ciepła, cieplejsza od temperatury dłoni.
Odstawić na kilkanaście minut. Drożdże powinny się spienić. Wyrobić gładkie ciasto robotem lub ręcznie, na sam koniec wyrabiania dodać 2 łyżki oliwy, która ułatwi oddzielenie ciasta od dłoni lub miski robota. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Ponadto:
250 g pomidorków koktajlowych
czarne oliwki (ilość wg upodobań)
20 dag żółtego sera
1 łyżeczka suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego
1 papryczka chili – w wersji łagodnej można pominąć
Ciasto podzielić na połowę. Rozwałkować lub rozciągnąć w rękach. Nałożyć sos i pozostałe składniki. Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.



2 komentarze:

  1. o proszę, nigdy nie przypuszczałam,że dodanie mąki krupczatki do pizzy jest możliwe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też. Do czasu, aż to zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń