wtorek, 26 lutego 2013

Pierogi z białym serem i szpinakiem



"Pierogi z kapustą i grzybami winny być powodem kontemplacji istoty bytu. Teoria ta wśród wielu naukowców uważana jest za idiotyczną...  Jednak jej ukryty sens stanowi osnowę codziennych zdarzeń. I nie chodzi tu wcale o pierogi z kapustą i grzybami."


Ciasto pierogowe na ok. 40 szt.

400 g mąki
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oliwy

Mąkę wymieszać z solą i jajkiem, następnie dolewać partiami wrzątek, na koniec dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na ½ godziny, żeby odpoczęło - będzie się łatwiej wałkować. W tym czasie przygotować farsz.

Farsz:

250 g świeżego szpinaku baby
2 ząbki czosnku
szczypta soli
250 g białego sera lub
1 łyżka oliwy

Na rozgrzaną oliwę, wrzucić rozgnieciony czosnek i sól, a następnie szpinak. Podgrzewać mieszając, aż szpinak zwiędnie. Odstawić i wystudzić. Ser rozgnieść widelcem, dodać ostudzony szpinak, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować w dwóch partiach. Wyciąć kółka przy pomocy wykrawaczki lub szklanki o ostrych krawędziach. Nałożyć nadzienie, można utoczyć z nadzienia kulki – łatwiej będzie skleić brzegi. Brzegi pierogów po sklejeniu można docisnąć widelcem – zapobiega to rozklejaniu się pierogów w trakcie gotowania. Sklejone pierogi układać na desce. Do czasu gotowania przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
Zagotować w garnku osoloną wodę. Na wrzącą wodę włożyć pierwszą partię pierogów tzn. ok. 15 szt. Gotować ok.1-2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać ze zrumienioną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz