piątek, 8 marca 2013

Ciabatta z pastą z czarnych oliwek.

Ciabatta z płatkami owsianymi

Składniki na 6 szt.:
1200 ml mąki typ 650
300 ml płatków owsianych rozdrobnionych blenderem
1 łyżka miodu lub cukru
70 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1  łyżeczka soli

do posypania: czarny sezam

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z płatkami i solą. Do zagłębienia w mące wkruszyć drożdże, dodać miód lub cukier i zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na 10 min., aż drożdże się spienią.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 części. Ciasto będzie bardzo luźne, ale nie należy dosypywać mąki, można je jedynie oprószyć mąką z wierzchu, żeby łatwiej było je dzielić  na części.
Ciabatty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształcie podłużnych wałków.  Z wierzchu posypać sezamem lub innymi ulubionymi ziarnami.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C i włożyć ciabatty. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze ok.15 min. Aż się zrumienią.
Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z blachy i wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia. 

Pasta z czarnych oliwek:

1 słoiczek czarnych oliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy 
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować blenderem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz