poniedziałek, 25 marca 2013

Ziemniak wieczorową porą


Ziemniaki w Polsce po raz pierwszy pojawiły się za czasów Jana III Sobieskiego, który po zwycięstwie pod Wiedniem, uznał za stosowne polecić zasadzenie ich w rezydencji w Wilanowie, ponieważ hodowano je w wiedeńskich ogrodach cesarskich. 
A czy ktoś pamięta jeszcze stempelki z ziemniaków ?

Małe, zgrabne kotlety z ziemniaków na szybki obiad lub późną kolację. Do podania samodzielnie jako przekąska lub jako dodatek do obiadu. Można podać z dowolnym ulubionym sosem np: grzybowym, pieczarkowym lub czosnkowym.   

Kotlety ziemniaczane w sezamie

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2 czubate łyżki majeranku
50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
Sól
1 łyżka oleju
do panierowania: bułka tarta, ziarna sezamu.


Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić. Obrać ze skórki zanim całkiem ostygną, jest to dużo prostsze niż obieranie całkiem zimnych, bo skórka łatwiej odchodzi. Przecisnąć przez praskę lub rozgnieść. Posolić, posypać majerankiem, wsypać mąkę i wbić całe jajka. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rumiano na oleju i dodać do ziemniaków. Wszystkie składniki wymieszać i podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o średnicy około 5 cm i pokroić nożem na 3 cm plasterki. Każdy plaster obtoczyć z dwóch stron w panierce. Smażyć na patelni na rumiano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz