wtorek, 12 marca 2013

Śniadanie prawie wiosenne. Bułeczki i sałata.

Szybkie bułeczki na poranne śniadanie. Jeżeli chcemy je zrobić naprawdę szybko pomijamy etap wyrastania ciasta i od razu formujemy bułeczki. Upieką się zanim zdążymy wypić kawę i zrobić do nich sałatkę z warzyw. 
"miałam tylko nieco wiosny w palcach..." 
                                                                       H.Poświatowska


Bułeczki z czosnkiem i z makiem.

składniki na 12 bułeczek

400 g mąki pszennej najlepiej typ 650 lub innej
pół łyżeczki soli kamiennej
50 g suchego maku
8 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru lub miodu
260 g ciepłej wody
30 g roztopionego masła

  • Mąkę mieszamy z makiem i solą, robimy zagłębienie, do którego wkładamy pokruszone drożdże i miód lub cukier.
  • Ważymy odpowiednią ilość wody, następnie połową zalewamy drożdże i odstawiamy na 10 min. w ciepłe miejsce, aż drożdże się spienią.
  • Wyrabiamy gładkie ciasto dodając resztę wody i roztopione przestudzone masło.
  • Jeżeli mamy czas odstawiamy ciasto na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, jeżeli nie dzielimy je od razu na 12 części i formujemy podłużne bułeczki. Środek nacinamy ostrym nożem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania nadzienia. Układając bułki na blasze zachowujemy niewielkie odstępy - bułki urosną jeszcze w trakcie pieczenia.

nadzienie:

30 g masła
4 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • Składniki rozetrzeć do połączenia. Nałożyć nadzienie w nacięcia w bułeczkach.
  • Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się lekko zrumienią. 




Sałatka wiosenna:

1 opakowanie roszponki
1 awokado obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny
250 g sera feta pokrojonego w kostkę
250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na 4 części
½ czerwonej cebuli posiekanej w kosteczkę
1 zielona cebula dymka drobno posiekana
czarne oliwki bez pestek
Świeżo zmielony pieprz, sól

Sos: 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki dobrej oliwy, oregano. Wymieszać i polać sałatkę.



1 komentarz: