niedziela, 7 kwietnia 2013

Sernik cynamonowy z powidłami śliwkowymi.

Graficzny sernik jak widok za oknem. Jeszcze zimowe smaki: cynamon, powidła śliwkowe, kakao. Kremowy, wilgotny, długo pieczony w niskiej temperaturze.


Sernik cynamonowy z powidłami śliwkowymi.

Spód:
1 opakowanie (250 g) herbatników
1 łyżko kakao
1 łyżka powideł śliwkowych
50 g masła
Herbatniki pokruszyć lub rozdrobnić blenderem, dodać kakao, roztopione masło, powidła śliwkowe. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na spod tortownicy i delikatnie ugnieść.

Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
1 szklanka (250 ml) cukru pudru
5 jajek
2 łyżki mielonego cynamonu
100 ml śmietany kremowej 30%
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie masy serowej: do misy miksera włożyć ser razem z mąką i cukrem. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii, cynamonem.  

Wierzch:
4 czubate łyżki powideł śliwkowych
3-4 łyżki alkoholu np. brandy
Wymieszać powidła z alkoholem, wyłożyć nieregularnie łyżeczką na sernik i przy pomocy wykałaczki delikatnie kreśląc ósemki narysować wzory na serniku.
Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.  Sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.


3 komentarze:

  1. Kocham to połączenie smaków... musi smakować cuuudooownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Planuję upiec....na jaką tortownicę jest ten przepis???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm, ale można też w mniejszej 26 cm - będzie wtedy wyższy, ale bez problemu się zmieści.

      Usuń