środa, 1 maja 2013

Kruchy placek z truskawkami


Pierwszomajowe ciasto w barwach narodowych. Czerwone owoce i wyjątkowo jasne - prawie białe ciasto, ze względu na dodatek maki ryżowej lub ziemniaczanej. Można też użyć w zastępstwie kleiku ryżowego.




Kruche ciasto:
150 g mąki najlepiej krupczatki
100 g mąki ryżowej (lub kleiku ryżowego) lub mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
 szczypta soli
Wymieszać wszystkie składniki do konsystencji kruszonki. Wsypać do formy o rozmiarach 20x30 cm. Delikatnie ugnieść.



Nadzienie:
500 g truskawek
Truskawki opłukać, odsączyć i pokroić wzdłuż na cztery lub więcej części. Rozsypać na cieście i posypać kruszonką wg poniższego przepisu.

Kruszonka:
150 g mąki najlepiej krupczatki
50 g mąki ryżowej (lub kleiku ryżowego) lub mąki ziemniaczanej
50 g cukru
125 g masła
Wymieszać wszystkie składniki do konsystencji kruszonki. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Wstawić ciasto i piec ok.40 minut, aż się delikatnie zrumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz