piątek, 17 maja 2013

Tort tiramisu II

Tort tiramisu w nowej odsłonie. Tym razem w formie prostokąta. Tiramisu czyli deser, który budzi i stawia na nogi z delikatnym i pysznym kremem na bazie mascarpone. Dla wielbicieli kuchni włoskiej i kawy. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. W sezonie można go podać w towarzystwie truskawek, lub w innym ulubionym towarzystwie.  

Tort tiramisu


Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać przez sitko prosto do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni C około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Do nasączenia blatów:
  • 150 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) i osłodzonej lub dodatkowo 50 ml likieru kawowego
  Składniki na masę:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem.


Ponadto:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie tortu:

Spodni blat biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1 łyżką kakao, najlepiej przez sitko. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią kakao. Boki tortu również posmarować masą. Biszkopty przekroić na połowę i docisnąć do posmarowanych boków tortu.  Schłodzić   w lodówce – im dłużej tym lepiej, minimum 3 godziny.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam tiramisu! W Twoim przepisie wielki plus, że nie używa się surowych jajek:) Poza tym pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.