sobota, 25 maja 2013

Pizza z białym sosem i szparagami


Pizza z białym sosem. Pizza podobnie jak biały kolor wywołuje błogi nastrój u większości osób. Tu łączymy dwa powody do błogiego nastroju i dodajemy majową zieleń. Jako dodatek surówka z młodej kapusty i ogórka z sosem jogurtowo-czosnkowym.


składniki na dwie średnie pizze
400 g mąki pszennej typ 550
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki płaskie suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
1 łyżka oliwy

Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić w środku dołek, wsypać do niego drożdże, cukier, zalać ciepłą wodą, delikatnie zamieszać i odstawić na 5-10 minut, aż drożdże się spienią. Zagnieść ciasto, na koniec dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować dodatki i  sos.

biały sos do pizzy
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
1 kubek gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 30% wtedy sos pozostanie gładki i nie będzie w nim grudek)
tymianek, sól
1 łyżka oliwy
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać rozgnieciony czosnek, wlać śmietanę, dodać sól, tymianek i doprowadzić do wrzenia.

dodatki:
blanszowane szparagi (wrzucamy je do wrzątku na 1 minutę, odcedzamy i polewamy zimną wodą, odsączamy na durszlaku)
blanszowane pieczarki (j.w.)
cukinia pokrojona w plasterki
ser feta, mozzarella lub inny ulubiony


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz