wtorek, 21 maja 2013

Pierogi z białym serem i botwinką.


Coś przyciągającego jest w kolorze młodych łodyg buraków, fioletowo-purpurowe żyłki w zielonych liściach łączą w sobie energię gorącej czerwieni i spokój chłodnego błękitu. Ta dwoistość inspiruje do przygotowania dania, które wydobędzie smak i kolor w sposób prosty i jednocześnie niezwykły.

"Nigdy nie zapomina się żadnej pięknej rzeczy, którą się zrobiło. Nawet kiedy już ją zjesz, ona na zawsze zostanie ci w pamięci" - Julia Child "Moje życie we Francji"



Ciasto pierogowe na ok. 40 szt.

400 g mąki
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oliwy

Mąkę wymieszać z solą i jajkiem, następnie dolewać partiami wrzątek, na koniec dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na ½ godziny, żeby odpoczęło - będzie się łatwiej wałkować. W tym czasie przygotować farsz. 

Nadzienie:

1 pęczek botwinki ok. 250 g z małymi buraczkami.
2 ząbki czosnku
szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
250 g białego sera 
1 żółtko
1 mała cebula

Botwinkę umyć, obciąć liście, obrać buraczki bez odcinania od łodyg. Zagotować wodę, wrzucić do wrzątku liście z botwinki na ok. pół minuty, wyjąć i opłukać zimną wodą, wyłożyć na sito do odsączenia, następnie wrzucić łodygi z buraczkami na ok. 1 minutę, opłukać zimną wodą i również wyłożyć na sito.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i podsmażyć na złoto. Odstawić i wystudzić. Ser rozgnieść widelcem, dodać ostudzoną i posiekaną botwinkę, rozgnieciony czosnek,  podsmażoną cebulę, żółtko, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać. 

Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować w dwóch partiach. Wyciąć kółka przy pomocy wykrawaczki lub szklanki o ostrych krawędziach. Nałożyć nadzienie, można utoczyć z nadzienia kulki – łatwiej będzie skleić brzegi. Brzegi pierogów po sklejeniu można docisnąć widelcem – zapobiega to rozklejaniu się pierogów w trakcie gotowania. Sklejone pierogi układać na desce. Do czasu gotowania przykryć ściereczką, żeby nie obeschły. 
Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucać pierogi na wrzącą wodę i gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia na wierzch.  

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Zachęcam do udziału w konkursie na durszlaku lub mikserze polskie przysmaki z mąki i ziemniaków.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczny i nietypowy przepis, zachwycił wszystkich:)

    OdpowiedzUsuń