czwartek, 9 maja 2013

Ryż z warzywami










Lekkie danie, ale o wyrazistym smaku. Istotą smaku jest dobrej jakości ryż, taki który gotuje się do miękkości, ale się nie rozpada. Jak pisze Dominique Loreau w "Sztuce prostoty" jedynym produktem, który Japończycy jedzą do syta, jest ryż, podawany zawsze na zakończenie posiłku. Pozostałe dania degustują i smakują, wiedząc, że prawdziwy sens tego, co dobre i bogactwo rzeczy jedynie dyskretnie zasugerowanych odkrywane jest wyłącznie dzięki pewnej ascezie.

Ryż z warzywami

dla 2 osób jako danie podstawowe lub dla 4 osób jako przystawka

składniki:
1 cebula 
2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno startego imbiru
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła 
2 średnie marchewki
150 g pełnoziarnistego ryżu, 
½ łyżeczki zmielonej kolendry, opcjonalnie chili.
sól kamienna i świeżo zmielony czarny pieprz, 
1 szklanka (250 ml) bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki

Cebulę i czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać marchew, imbir, kolendrę i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, mieszając składniki. Dodać ryż i bulion. Smażyć jeszcze chwilę do połączenia składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać odrobinę chili. Na koniec dodać posiekany szczypiorek lub pietruszkę. Wymieszać. Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz