piątek, 24 maja 2013

Hiszpańska tortilla z polskim akcentem

Hiszpańska tortilla z ziemniakami, serem feta i botwinką. Szybkie danie z patelni. Jeśli ktoś nie lubi botwinki może ją zastąpić szpinakiem. Najlepiej smakuje z jogurtem greckim.  


Hiszpańska tortilla z botwinką

składniki:
3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane
1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
3 jajka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka macarpone lub gęstej śmietany
2 łyżki mleka lub śmietany kremowej
100 g sera feta pokrojonego w kostkę
2 plasterki żółtego sera
posiekany szczypiorek
sól i pieprz do smaku


  • Ziemniaki pokroić w plasterki lub w dużą kostkę. Cebulę posiekać podsmażyć na 1 łyżce oliwy, następnie dodać pokrojone ziemniaki i podsmażyć na złoto, odłożyć na talerz.
  • Umytą obraną i pokrojoną botwinkę wrzucić na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oliwy, delikatnie posolić. Smażyć ok. 1-2 minuty, dodać rozgnieciony czosnek, wymieszać.
  • Jajka roztrzepać, posolić, dodać pieprz, śmietankę, mascarpone. Wszystkie składniki połączyć i delikatnie wymieszać.
  • Rozgrzać dużą patelnię z 1 łyżką oliwy, na dobrze rozgrzaną wlać wymieszane składniki. Smażyć tortillę ok.10 minut na niewielkim ogniu, aż boki zaczną odstawać od brzegów patelni, a spód się zrumieni. Wierzch powinien być również ścięty. Następnie wykładamy tortillę na duży płaski talerz, w ten sposób, że przykrywamy nim patelnię i odwracamy do góry nogami. Ponownie zsuwamy tortillę na patelnię rumiana stroną do góry, aby dosmażyć drugą stronę ok. 2-3 minuty. Na wierzch sypiemy pokrojone plasterki żółtego sera, żeby rozpuścił się w trakcie dosmażania drugiej strony. Dla szybszego rozpuszczenia się sera, możemy przykryć patelnię pokrywką.
  • Przed podaniem posypujemy wierzch posiekanym szczypiorkiem i kroimy na kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz