wtorek, 29 października 2013

Chleb


Bardzo łatwy chleb bez zagniatania z grubą i chrupiącą skórką wg przepisu Jima Laheya. Wypiekany w wysokiej temperaturze 250 stopni C, najlepiej w żeliwnym garnku z pokrywką, ale można tez użyć naczynia ceramicznego z pokrywką. Chleb jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, za to smakuje wybornie. Środek ma wilgotny i sprężysty, a skórkę niezwykle chrupiącą. Nam przypomniał smak chleba z dzieciństwa. 



Chleb pszenny z grubą i chrupiącą skórką wg przepisu Jima Laheya

składniki:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g drożdży świeżych
300 g letniej wody


  • mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem i wlewamy do mąki, wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką bardzo krótko, tak żeby się z grubsza połączyły, przykrywamy miskę talerzem lub folią i odstawiamy na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej, najlepiej na noc,
  • do pieczenia należy przygotować garnek żeliwny z pokrywką o średnicy 21-25 cm lub naczynie ceramiczne z pokrywką,
  • deskę kuchenną grubo posypać mąką, wyłożyć ciasto chlebowe (ciasto będzie dość rzadkie) i rękami umoczonymi w mące zawinąć brzegi ciasta do środka na kształt kuli lub koperty, a następnie odwrócić ciasto łączeniem do spodu, posypać grubo mąką i odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ważne jest dokładne posypanie dość grubo zarówno spodu jak i wierzchu ciasta, żeby ciasto nie przykleiło się do podłoża, 
  • pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do 240 stopni C bez termoobiegu, razem z garnkiem do pieczenia chleba, żeby się też nagrzał. Garnka niczym nie smarujemy. 
  • wyjmujemy nagrzany garnek - uwaga będzie bardzo gorący - zdejmujemy pokrywkę, następnie dłońmi oprószonymi mąką wrzucamy do garnka ciasto chlebowe, łączeniem do góry, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika,
  • pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy skórkę przez kolejne 15-20 min., ale tak by wierzch był zrumieniony, a nie spalony.
  • wyjmujemy garnek z pieca, zdejmujemy pokrywkę i po kilku minutach wyjmujemy chleb podważając go nożem, powinien wyjść bez problemu. Odstawimy na kratkę kuchenną do wystudzenia. 

3 komentarze:

  1. ujął mnie jgo prosta,a jednocześnie niezwykła forma.przywodzi na myśl wiejskie chwile,piec kaflowy i naturalne składniki.a to najwazniejsze.

    pozdrawiam!
    m.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam ten chlebek ostatnio kilka razy pod rząd .... bo choć na co dzień zajadamy się zakwasowcami to ten chlebek oczarował nas:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń