sobota, 19 października 2013

Zielony makaron z kurkami i cukinią


Zielony makaron z kurkami i cukinia w pysznym sosie szafranowym na bazie żółtek. Szafran w tym przepisie można zastąpić kurkumą lub pominąć. 


Makaron z kurkami i cukinią w sosie szafranowym

składniki:
250 g zielonego makaronu
200 g cukinii
200 g kurek
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy

sos:
100 ml śmietany kremowej 30%
2 żółtka
kilka nitek szafranu lub szczypta kurkumy
sól
świeżo zmielony pieprz


  • kurki oczyścić, przepłukać wrzątkiem, odsączyć. Większe grzyby przekroić na połowę,
  • cukinię umyć i zetrzeć na wiórki razem ze skórą na grubej tarce,
  • przygotować sos: wszystkie składniki połączyć i wymieszać widelcem, odstawić 
  • na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić kurki, posolić, smażyć mieszając od czasu do czasu ok. 3 min., dodać starta cukinię i smażyć razem jeszcze ok. 2 min.  
  • w tym samym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić,
  • do kurek z cukinią dodać makaron, polać sosem i podgrzewać jeszcze chwilę na patelni, do momentu aż sos zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.