poniedziałek, 28 października 2013

Biały kalafior


Kalafior - szlachetne warzywo o niezwykłym kształcie i kolorze. Dzisiaj jako danie główne, a nie dodatek do obiadu. Zapiekany w towarzystwie ziemniaków w pysznym kremowym sosie z dodatkiem sera. Dodatkowo wierzch zapiekanki można posypać podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę.



Kalafior zapiekany z ziemniakami, białym sosem i serem

składniki:
7 niedużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1 średni kalafior
sól, świeżo zmielony pieprz

składniki na sos:
25 g masła
25 g maki pszennej
300 ml mleka
100 g kremowego sera topionego o zdecydowanym smaku np. tylżycki lub inny ulubiony ser


  • kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente
  • ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy na plasterki
  • w formie do zapiekania układamy warstwę pokrojonych ziemniaków, następnie warstwę kalafiora - również można pokroić go w plastry, ale nie jest to konieczne, ponownie ziemniaki i kalafior. Całość solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  • przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło dodajemy mąkę, smażymy ok. 1-2 min., następnie dodajemy porcjami chłodne mleko cały czas mieszając, na koniec wrzucamy pokrojony serek i mieszamy podgrzewając całość, aż się rozpuści i uzyskamy sos o kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą. Jeżeli powstały nam grudki w sosie, które nie chcą się rozpuścić, studzimy sos i miksujemy blenderem.
  • zalewamy sosem ziemniaki i kalafior
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz