wtorek, 22 października 2013

Szarlotka z bezą


Szarlotka z bezą i prażonymi jabłkami. Najlepiej smakuje podana na ciepło z gałką lodów waniliowych. Spód i beza są wyjątkowo kruche. Nawet jeżeli jabłka użyte do szarlotki są bardzo kwaśne, wszystko łagodzi słodycz bezy. 



Szarlotka z bezą
składniki na tortownicę o średnicy 30 cm

składniki na kruchy spód:
250 g mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
100 g masła
3 żółtka (białka zostawiamy do bezy)

beza:
3 białka
szczypta soli
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

nadzienie:
1/2 kg obranych jabłek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru


  • jabłka pokroić w plasterki, na patelni lub w garnku rozgrzać sok z cytryny z łyżką cukru i wrzucić pokrojone jabłka. Smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu, pod koniec dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia,
  • połączyć wszystkie składniki na kruchy spód i wyrobić do konsystencji kruszonki. Wyłożyć na spód tortownicy i delikatnie uklepać,
  • wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C bez termoobiegu i podpiekać spód przez 15 minut,
  • w tym czasie przygotować bezę. Ubić białka z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając, na koniec mąkę ziemniaczaną,
  • wyjąć podpieczony spód, nie wyłączać piekarnika, wyłożyć na niego jabłka, przykryć bezą i wstawić do piekarnika na 30 min. Na ostatnie 10 minut pieczenia włączyć dodatkowo termoobieg, który wysuszy dodatkowo bezę i będzie ona bardziej krucha.

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.