sobota, 21 czerwca 2014

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami


Focaccia z ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mąki krupczatki. Ciasto ma wilgotne wnętrze, a jednocześnie jest chrupiące z wierzchu. Upieczcie je koniecznie w wysokiej temperaturze 250 stopni C. Pieczenie w tej temperaturze wymaga dużej ostrożności przy wyjmowaniu blachy z piekarnika i nakładaniu na nią ciasta, ale niezwykle podnosi smak gotowego wypieku, ciasto jest chrupiące z wierzchu, ale nie jest wysuszone.

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

składniki na dwa średnie placki:

350 g mąki pszennej 
150 g mąki pszennej krupczatki
8 g drożdży suszonych instant
250 g ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych i przeciśniętych przez praskę
280 g letniej wody
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

ponadto:

czarne oliwki
kilka sztuk suszonych pomidorów 
4 łyżki oliwy do posmarowania wierzchu (może być spod suszonych pomidorów)
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
sól gruboziarnista

  • w dużej misce mieszamy obie mąki, drożdże i sól. Dodajemy ziemniaki i letnią wodę. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1 godzinę do podwojenia objętości,
  • nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C bez termoobiegu, razem z blachą na której będziemy piekli focaccię,
  • oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, pomidory kroimy na kawałki, oliwki odsączamy,
  • ciasto dzielimy na połowę, smarujemy oliwą i rozciągamy na grubość ok 2 cm, 
  • wyjmujemy z piekarnika nagrzaną blachę - ostrożnie - blacha będzie bardzo gorąca, układamy ciasto na gorącej blasze, polewamy wierzch oliwą, układamy oliwki, pomidory, posypujemy oregano i solą,
  • wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Tak samo pieczemy kolejny placek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz