sobota, 14 czerwca 2014

Tarta truskawkowa z cytrynowym kremem pâtissière



Kruchu spód, cytrynowy krem pâtissière i truskawki w glazurze z galaretki. Spód do tarty i krem można przygotować dzień wcześniej. Krem do czasu użycia przechowujemy w lodówce. W dniu podania trzeba tylko odpowiednio wcześniej przygotować galaretkę, żeby zdążyła wystygnąć i stężeć. Jeżeli nie starczy Wam czasu galaretkę można pominąć i ułożyć na wierzchu tylko świeże, umyte truskawki.




Tarta truskawkowa z cytrynowym kremem pâtissière


składniki na spód:

250 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
100 g masła w temperaturze pokojowej
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

cytrynowy krem pâtissière:


200 ml mleka
150 ml słodkiej śmietany kremowej 30 %
120 g cukru
3 żółtka
1 jajko
1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka otarta i sok z 1 cytryny
30 g mąki pszennej

do dekoracji:


500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa

  • przygotować krem pâtissière: jajko i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszać dobrze, żeby nie było grudek. Mleko i śmietanę wlać do rondla, doprowadzić do wrzenia i wlać do ubitych żółtek. Dokładnie wymieszać i wlać ponownie do rondla. Podgrzewać na niezbyt dużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje jak budyń. Odstawić do wystudzenia. Wierzch kremu przykryć papierem do pieczenia, żeby na powierzchni nie utworzył się kożuch,
  • galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 350 ml, odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć, obrać szypułki i wrzucić w całości do przestudzonej galaretki,
  • połączyć i wymieszać wszystkie składniki na spód, utoczyć kulę, następnie ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić ciasto w formie do zamrażarki na 1/2 godziny,
  • nagrzać piekarnik do 220 stopni C bez termoobiegu, wstawić ciasto wyjęte prosto z zamrażalnika i piec 15 minut. Wyjąć i wystudzić ciasto,
  • wypełnić spód tarty kremem, ułożyć na wierzchu namoczone w galaretce truskawki i polać całość 2-3 łyżkami galaretki. Reszta galaretki nie będzie potrzebna. Całość schłodzić przed podaniem 2-3 godziny w lodówce.



3 komentarze: