sobota, 2 sierpnia 2014

Mrożona kawa


W taki upał dobrze jest mieć w lodówce schłodzone espresso i mleko, z których w każdej chwili można przygotować mrożoną kawę. W wersji "kawa bez mleka", mleko zastępujemy zimną wodą i dodajemy 1 łyżeczkę cukru więcej. Kawa najlepiej smakuje w szklance schłodzonej w zamrażarce. Miksowanie kawy powoduje, że kawa ładnie się spienia, ponadto w tym samym celu przed podaniem należy zamieszać ją łyżeczką w szklance.

Mrożona kawa
dla jednej osoby

100 ml mocnej kawy wystudzonej i schłodzonej w lodówce
150 ml mleka (może być skondensowane mleko do kawy)
2 łyżeczki cukru
6 kostek lodu


  • wszystkie składniki wlewamy do dzbanka, dodajemy cukier i miksujemy blenderem. Uwaga: lód miksujemy tylko w dzbankach z grubego szkła - plastikowe naczynia mogą popękać,
  • przelewamy do zamrożonych szklanek, mieszamy energicznie łyżeczką i podajemy natychmiast

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.