czwartek, 21 sierpnia 2014

Tarta z kremem jagodowym


Tarta z kremem jagodowym. Kruchy spód i pyszny jagodowy krem. Sezon na świeże jagody trwa krótko, ale poza sezonem mrożone owoce są łatwo dostępne. Wykonanie ciasta nie jest trudne, a po całkowitym wystudzeniu krem ładnie zastyga i dobrze się kroi. Tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona prosto z lodówki.



Tarta z kremem jagodowym


składniki na spód:

250 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
100 g masła w temperaturze pokojowej
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli


krem jagodowy:

150 g mrożonych jagód
2 jajka
4 łyżki cukru 
250 g mascarpone
  • połączyć i wymieszać wszystkie składniki na spód, utoczyć kulę, następnie ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić ciasto w formie do zamrażarki na 1/2 godziny,
  • nagrzać piekarnik do 220 stopni C bez termoobiegu, wstawić ciasto wyjęte prosto z zamrażalnika i piec 15 minut.
  • w czasie kiedy podpiekamy spód przygotować krem jagodowy:  wszystkie składniki kremu włożyć do miski i zmiksować blenderem. 1 łyżkę jagód można odłożyć do dekoracji wierzchu,
  • wyjąć ciasto i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Wlać krem na podpieczony  spód i wstawić do piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia obniżyć temperaturę do 120 stopni C,
  • wyjąć i wystudzić tartę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona w lodówce. Przed podaniem posypać mrożonymi jagodami.


1 komentarz:

  1. Wygląda fantastycznie, krem ma obłędny kolor :)

    OdpowiedzUsuń