piątek, 31 października 2014

Tort czekoladowo-orzechowy z bezą

Tort czekoladowy na drugie urodziny bloga. Tort z gatunku tych, które długo pozostają w pamięci. Wersja absolutnie bezglutenowa; czekoladowy biszkopt na mące ryżowej bez proszku do pieczenia, przełożony lekkim musem czekoladowym i kremem z orzeszków ziemnych (obłędny smak). Na wierzchu czekoladowa beza. Zamiast konfitury z czarnej porzeczki można w sezonie użyć musu z pieczonych śliwek. Biszkopt i bezę można upiec dzień wcześniej, jak również kremy można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce w zamkniętych pojemnikach. Wtedy w dniu podania tylko "montujemy" tort i schładzamy  dobrze w lodówce. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na schładzanie tortu  w lodówce, można tort schłodzić metodą błyskawiczną wstawiając go na pół godziny do zamrażarki.
 

Tort czekoladowy bezglutenowy z musem czekoladowym, kremem orzechowym i bezą  

czekoladowy biszkopt bezglutenowy:
(proporcje na tortownicę o średnicy 22-24cm)
4 jajka
3 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
szczypta soli
½ szklanki cukru

½ szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki kakao

  • białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Dodać kolejno po jednym żółtku dalej ubijając.
  • mąkę i kakao przesiać przez sitko i wymieszać razem. Dodać do ubitych jajek w trzech partiach i za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Zrobić to w miarę delikatnie, uważając, żeby piana nie opadła,
  • piekarnik nagrzać do 170 stopni C bez termoobiegu,
  • spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika,
  • piec ok. 25-30 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok. pół metra upuścić je (w formie) na blat kuchenny lub na podłogę. Odstawić w formie do ostygnięcia. Dopiero po ostudzeniu oddzielić boki tortu od formy nożem i wyjąć biszkopt. Przekroić na dwa blaty.
beza:
3 białka
150 g cukru
szczypta soli 

1 łyżka soku z cytryny 
1 pełna łyżka kakao
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

  • białka z solą ubić na prawie sztywną pianę,
  • następnie łyżką stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca
  • na koniec dodać sok z cytryny a następnie mąkę i kakao i ubijać jeszcze ok 1-2 min
  • piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C bez termoobiegu
  • tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (można też bezę upiec na płaskiej blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem, na którym narysujemy koło o średnicy foremki, w której pieczemy biszkopt, ale wtedy nie mamy gwarancji, że beza będzie idealnie w rozmiarze biszkoptu i trzeba będzie ją przyciąć po upieczeniu),
  • bezę wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min., następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni C i suszyć bezę jeszcze 30 minut.
  • bezę można po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.
lekki mus czekoladowy:
125 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremowej 30%
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru

  • śmietanę z cukrem pudrem i serek mascarpone ubić w misce na gęsty krem,
  • czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) połączyć z serkiem mascarpone. Wymieszać do połączenia się składników i dobrze schłodzić.
krem z orzeszków ziemnych:
100 g orzeszków ziemnych prażonych bez soli
50 g masła
2 pełne łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki płynnego miodu
125 g serka mascarpone

  • orzechy uprażyć na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły, odstawić do wystudzenia. Wystudzone orzechy wrzucić do malaksera lub pojemnika od blendera (taki plastikowy pojemnik z nożykiem wewnątrz, który często jest dołączony do wyposażenia blendera-żyrafy) i mielić do momentu, aż powstanie gładki krem czyli domowe masło orzechowe,
  • połączyć masło orzechowe, masło, cukier puder, cynamon, sól, miód i serek mascarpone, zmiksować na gładka masę,
nasączenie i przełożenie:
sok z 1 limonki
mały słoik konfitury z czarnej porzeczki lub mus śliwkowy z poniższego przepisu

mus śliwkowy:
0,5 kg śliwek węgierek

  • śliwki przekrawamy na połowę wyjmujemy pestki i układamy skórką do spodu w ceramicznym lub szklanym naczyniu do zapiekania
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 45 min
  • po upieczeniu studzimy i miksujemy blenderem
wykonanie tortu:
  • położyć pierwszy blat na paterze, nasączyć połową soku z limonki, nałożyć i rozsmarować całą konfiturę lub mus śliwkowy i przykryć warstwą musu czekoladowego - trochę musu około 1/4 całej porcji zostawić do posmarowania boków, przykryć drugim blatem i delikatnie docisnąć,
  • drugi blat nasączyć sokiem z limonki, posmarować całym kremem z orzeszków ziemnych i przykryć bezą. Bezę przed ułożeniem na torcie można pokroić na kawałki - tak jak będziemy porcjować tort i ułożyć na wierzchu,
  • boki posmarować resztą musu czekoladowego. Tort przed podaniem dobrze schłodzić przez 3-4 godziny w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz