sobota, 25 października 2014

Zupa grzybowa z ziemiakami


Bardzo prosta w składniki i bogata w smaku zupa ziemniaczano-grzybowa. Najlepiej smakuje przygotowana z zieleniatek czyli gąsek zielonych, ale można użyć innych twardych grzybów takich jak rydze lub gąska siwa. 



Zupa z zieleniatek 

składniki:

1/2 kg zieleniatek (gąska zielona) mogą być też inne twarde grzyby leśne np. rydze lub gąska siwa
1/2 kg ziemniaków
1 liść laurowy
3 ziela anielskie
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
50 ml śmietany kremowej 30%

  • grzyby dokładnie obieramy i czyścimy, a następnie przelewamy wrzącą wodą na durszlaku, potem przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia. Większe kapelusze przekrawamy na połowę, mniejsze zostawiamy w całości,
  • ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę,  
  • do garnka wkładamy pokrojone ziemniaki, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy zimną wodą, na tyle, żeby przykryć ziemniaki i grzyby,
  • gotujemy zupę do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, 
  • pod koniec gotowania solimy zupę do smaku, dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pierz. Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz