poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sernik chałwowy z galaretką kawową


Sernik chałwowy z galaretką kawową espresso na pysznym kruchym bezglutenowym spodzie. Migdały na kruchy spód najlepiej samemu zmielić w blenderze bez obierania ze skóry. Sernik można upiec dzień wcześniej, dobrze schłodzić i dopiero na drugi dzień zrobić galaretkę kawową. Sernik jest boski, galaretka z kawy subtelnie komponuje się z chałwą, spód jest bardzo kruchy i nie trzeba go wcześniej podpiekać. Pozdrawiam wszystkich chałwożerców.




Sernik chałwowy z galaretką kawową espresso


składniki na spód:
100 g mielonych migdałów
50 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
50 g cukru
szczypta soli 
100 g masła

składniki na krem chałwowy:
250 g chałwy waniliowej
75 ml kawy espresso
75 ml śmietany kremowej 30%

składniki na masę serową:
500 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie
250 g mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru

 
galaretka kawowa espresso:
100 ml mocnego espresso
100 ml wody
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka żelatyny
  • przygotować spód: suche składniki wymieszać w misce, dodać sól, cukier i roztopione masło. Wszystko wymieszać, wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugnieść.
  • przygotować krem chałwowy: ok. 20 g chałwy odłożyć do dekoracji wierzchu sernika. Resztę chałwy rozgnieść widelcem, wymieszać w rondlu z espresso i śmietaną i podgrzać aż chałwa się rozpuści i składniki się połączą. Odstawić do wystudzenia.
  • przygotować masę serową: do misy miksera włożyć biały ser, mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać wystudzony krem chałwowy i całość wymieszać. Jeżeli w masie są grudki sera, zmiksować całość blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć na spód.  
  • wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. 
  • sernik dobrze schłodzić i przygotować galaretkę kawową: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.  Espresso z wodą doprowadzić do wrzenia i zalać napęczniałą żelatynę, dodać miód i mieszać aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić i wylać na wierzch sernika. Odstawić do stężenia.
  • sernik przed podaniem dobrze schłodzić. Wierzch udekorować pokruszoną chałwą.

6 komentarzy:

  1. Ta galaretka z kawy mnie zauroczyła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko ten sernik zrobię choćby nie wiem co :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Galaretka z kawy musi być wyjątkowa. A sernik chałwowy już podbił serca mojej rodzinki. Wygląda cudnie! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Czy zamiast mąki ryżowej mogę użyć zwykłej tortowej? Pszennej? Lub orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście,że tak, można użyć dowolnej mąki lub zmieszać różne ulubione mąki. Ważne jest, żeby wagowo wyjść na podaną ilość.

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.