niedziela, 7 grudnia 2014

Pieczona perliczka z jabłkami i sokiem z pomarańczy







Perliczka pieczona z jabłkami, majerankiem i bekonem, w soku z pomarańczy. Dzień przed pieczeniem zanurzamy perliczkę w solance i marynujemy minimum 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem dzień wcześniej. Później nie musimy już jej solić. Ponieważ perliczka ma bardzo chude mięso obkładamy ją plasterkami boku i pieczemy w garnku pod przykryciem - zapobiega to wysuszeniu mięsa. Mięso pieczemy dość długo, dzięki temu jest niezwykle kruche.



Pieczona perliczka

1 perliczka o wadze do 1,5 kg

solanka:
4 łyżki soli
2 litry wody

marynata:
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
2 jabłka
kawałek świeżego imbiru ok. 2 cm
3 łyżki majeranku
kilka plasterków tłustego surowego boczku - nie solonego
świeżo zmielony pieprz
  • perliczkę oczyścić z resztek piórek i  umyć w zimnej wodzie,
  • 4 łyżki soli rozpuścić w dwóch litrach zimnej wody. Perliczkę włożyć do garnka, zalać słoną wodą - woda powinna ją w całości przykryć. Nakryć garnek pokrywką i odstawić w zimne miejsce lub do lodówki na 12 -16 godzin,
  • wyjąć perliczkę z wody i odłożyć na talerz, żeby obciekła,
  • jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, polać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać obrany i starty imbir oraz majeranek, wszytko wymieszać w misce,
  • perliczkę nadziać ćwiartkami jabłek, nogi i skrzydła związać nitką do pieczenia lub zwykłą bawełniana nicią, żeby nie odstawały od tułowia i ułożyć w garnku do pieczenia. Polać resztą soku z majerankiem i imbirem i ułożyć jabłka, które nie zmieściły się do środka perliczki. Na wierzchu ułożyć plasterki boczku i posypać świeżo zmielonym pieprzem,
  • garnek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 2,5 h. Pod koniec pieczenia można odkryć garnek i polać sosem ze spodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz