sobota, 14 lutego 2015

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw


Sałatka jarzynowa z warzyw pieczonych w żeliwnym garnku z pokrywką. Same plusy:  warzywa myjemy, zamykamy w garnku - same się pieką, nie ma obawy, że się rozgotują, ponadto cenne składniki zostają w jarzynach, nie wylewamy ich z wodą, przez co mają pełniejszy smak i nie są wodniste. Mrożony groszek własnoręcznie ugotowany, ma piękny zielony kolor, nie jest brunatny jak ten z puszki. Do tego cebula dymka i dobrej jakości kiszone ogórki. Myślę, że nawet w wersji całkowicie roślinnej, bez jajek i z majonezem z awokado będzie niezwykle smaczną przekąską.

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

składniki:


1 kg ziemniaków

1 korzeń selera (ok. 500-600 g)
0,5 kg korzenia pietruszki
0,6 kg marchewki
4-5 szt. ogórków kiszonych
4 jajka ugotowane na twardo
200 g mrożonego groszku
majonez
pęczek dymki
sól, świeżo zmielony pieprz
  • warzywa myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka żeliwnego wyłożonego arkuszem papieru do pieczenia i przykrywamy pokrywką. 
  • garnek z warzywami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy 2 godziny.
  • w międzyczasie gotujemy mrożony groszek: zagotowujemy w garnku osoloną wodę, wrzucamy do wrzącej wody groszek (bez rozmrażania), doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy go na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i odsączenia.
  • upieczone warzywa wyjmujemy z garnka, studzimy i obieramy ze skórek. Można obierać całkowicie wystudzone jarzyny, ale kiedy są jeszcze ciepłe, obiera się je dużo łatwiej i cieniej - skórka z łatwością sama odchodzi. Obrane warzywa zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • wszystkie warzywa, jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy groszek i posiekaną dymkę - mieszamy delikatnie. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy majonez i świeżo zmielony pieprz. Ewentualnie solimy do smaku i dodajemy dodatkowe ogórki jeżeli uznamy, że sałatka jest za mało kwaśna, ale nie za dużo bo właściwy smak wydobywa się dopiero po kilku godzinach kiedy smaki warzyw połączą się ze sobą.

2 komentarze:

  1. Marzena...gratuluję bloga,przepisów i znakomitych fotografii ..prawdziwa uczta zmysłów i smaków....;-)

    OdpowiedzUsuń