piątek, 27 marca 2015

Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami


Klasyka, ale jakże smaczna. Faszerowane jajka w skorupkach z migdałami. Prosta i efektowna przekąska nie tylko na Wielkanoc. Smakują zarówno na ciepło zaraz po usmażeniu jak i na zimno. Przepis wg Magdy Gessler

Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami

składniki na farsz:

6 jajek ugotowanych na twardo
1 cebula zwykła lub 2 cebule szalotki
1 łyżka czubata gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
1 łyżka posiekanej dymki
sól i świeżo zmielony pieprz

do obtoczenia i smażenia: 

50 g płatków migdałowych
olej lub klarowane masło do smażenia
  • ugotowane i wystudzone jajka  przekroić razem ze skorupką na połowę. Czynność tę należy wykonać ostrym nożem i zdecydowanym ruchem. Uważać, żeby jak najmniej uszkodzić skorupki,
  • przy pomocy łyżeczki wyjąć połówki jajek ze skorupek i posiekać w drobną kostkę lub zetrzeć jajka na tarce o grubych oczkach,
  • wymieszać wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • przy pomocy łyżeczki napełnić skorupki farszem, delikatnie ugnieść zawartość, ale tak aby nie uszkodzić skorupek,
  • wierzch posypać płatkami migdałowymi lekko je dociskając,
  • rozgrzać tłuszcz na patelni i  ułożyć jajka migdałami do spodu. Smażyć 2-3 minuty, aż migdały się zrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz