piątek, 27 marca 2015

Tort marcepanowy


Tort z marcepanem na pysznym bezglutenowym biszkopcie, na bazie mąki ryżowej i bez proszku do pieczenia. Przełożony lekkim kremem z mascarpone i jogurtu greckiego. Biszkopt można upiec dzień wcześniej, nie trzeba wtedy niecierpliwie czekać aż wystygnie. Dzień wcześniej trzeba też wstawić jogurt do odsączenia. Masa marcepanowa jest dość słodka, dlatego soku do nasączenia nie dosładzamy już dodatkowo. Najtrudniejszym elementem składania tortu jest obłożenie boków roztopioną czekoladą. Należy odczekać chwilę, aż czekolada ostygnie i w trakcie nakładania będzie już prawie zastygać. Czynność tę najlepiej wykonać przy pomocy noża - ruchami od dołu ku górze.

Tort marcepanowy

biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej
5 jajek
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ryżowej

  • białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Dodać kolejno po jednym żółtku dalej ubijając.
  • mąkę przesiać przez sitko i dodać do ubitych jajek w trzech partiach i za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Zrobić to w miarę delikatnie, uważając, żeby piana nie opadła.
  • piekarnik nagrzać do 170  stopni C bez termoobiegu.
  • spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • piec ok. 30-35 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok. pół metra upuścić je (w formie) na blat kuchenny lub na podłogę. Odstawić w formie do ostygnięcia. Dopiero po ostudzeniu oddzielić boki tortu od formy nożem i wyjąć biszkopt. 
nasączenie:
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny

przełożenie:
200 g masy marcepanowej
mały słoik konfitury morelowej lub pomarańczowej
4 połówki brzoskwiń z puszki

krem:
250 g mascarpone
2 duże jogurty greckie (dzień wcześniej jogurty wykładamy na sito wyłożone gazą (chyba, że mamy naprawdę gęste sito - wtedy gazę możemy pominąć), sito zawieszamy na misce, ale tak by nie dotykało dna i odstawiamy do lodówki na noc do odsączenia.
2 łyżki cukru pudru

  • zimny mascarpone łączymy z odsączonymi jogurtami i cukrem i ubijamy na gęstą masę. Do czasu użycia przechowujemy w lodówce.
lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

obłożenie boków i dekoracja:

100 g gorzkiej czekolady
25 ml śmietany kremowej 30%
pralinki marcepanowe do dekoracji  (mogą być w czekoladzie)

wykonanie tortu:

  • wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty
  • masę marcepanową podzielić na dwie części i rozwałkować cienko na krążki o rozmiarze biszkoptu
  • brzoskwinie pokroić w drobną kostkę
  • na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 wymieszanego soku z pomarańczy i cytryny, posmarować połową konfitury i przykryć krążkiem marcepanowym,
  • na wierzchu ułożyć drugi blat, nasączyć kolejną porcją soku, posmarować pozostałą częścią konfitury i ułożyć pokrojone brzoskwinie. Przykryć warstwą kremu z jogurtu i mascarpone (trochę kremu zostawić do wyrównania boków tortu),
  • na górze ułożyć ostatni blat, nasączyć pozostałym sokiem i przykryć krążkiem marcepanowym. Boki tortu wyrównać odłożonym kremem,
  • z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i posmarować wierzch tortu,
  • czekoladę rozpuścić ze śmietaną w misce umieszczonej  na parze, przestudzić i posmarować boki tortu. Czynność tę najlepiej wykonać przy pomocy noża pociągając ruchami od dołu.
  • Wierzch tortu udekorować pralinkami. Tort przed podaniem dobrze schłodzić.

1 komentarz:

  1. Piękny jest. I jak marcepanowy to już wiem, że przepyszny!

    OdpowiedzUsuń