wtorek, 12 maja 2015

Tarta ze szparagami


Pyszna tarta ze szparagami, mozzarellą i migdałami. Gryczany spód już znacie z poprzednich przepisów - kto nie czytał odsyłam do uwag tam zawartych np. tutaj lub tutaj

Tarta ze szparagami i mozzarellą na gryczanym spodzie

gryczany spód:
200 g mąki gryczanej plus mąka do posypania stolnicy
1/4 łyżeczki soli
100 g masła lub oleju kokosowego

50 ml zimnej wody 

wypełnienie:
2 kulki mozzarelli 
pęczek szparagów
50 g migdałów w płatkach
sól i świeżo zmielony pieprz
  • wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę,
  • ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką gryczaną na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wstawiamy go do zamrażarki,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut,
  • w czasie podpiekania spodu przygotowujemy wypełnienie: szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce (szparagi same wiedzą gdzie się złamać).  Zagotowujemy wodę w garnku, wkładamy szparagi na 1 minutę, wyjmujemy i wrzucamy na 2-3 minuty do zimnej wody. Wyjmujemy szparagi z wody i odsączamy. Mozzarellę kroimy na plasterki.
  • wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika - piekarnika nie wyłączamy. Układamy pokrojoną mozzarellę, szparagi i posypujemy solą, pieprzem i płatkami migdałów.
  • wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło.

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.