piątek, 25 września 2015

Mini serniczki z orzechami laskowymi


Białe mini serniczki na spodzie z orzechów laskowych. Idealnie biała masa serowa z dodatkiem samych białek i białej czekolady. Najlepiej smakują przygotowane dzień przed podaniem i dobrze schłodzone. Małe jest piękne. 





Białe mini serniczki z orzechami laskowymi



składniki na 12 sztuk:
100 g orzechów laskowych (w sezonie najlepiej świeżych i niewysuszonych)
500 g białego sera trzykrotnie zmielonego
100 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
1 pełna łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym lub mąki ziemniaczanej
2 białka z jajek
12 orzechów laskowych w całości

polewa czekoladowa:
30 ml śmietany kremowej 30%
50 g gorzkiej czekolady

  • papilotki włożyć do formy na muffiny, 
  • do każdej papilotki wsypać zblendowane na grube kawałki orzechy laskowe rozdzielając je mniej więcej na równe porcje,
  • przygotować masę serową: do misy miksera włożyć biały ser, cukier i mąkę ziemniaczaną. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodać kolejno białka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodaniu. Na koniec dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i całość wymieszać. 
  • wyłożyć masę na pokruszone orzechy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 25-30 min. Wyjąć, wystudzić.
  • przygotować polewę: czekoladę i śmietanę podgrzewać w miseczce na parze, aż do rozpuszczenia się składników. Polać serniczki, udekorować całymi orzechami i odstawić do zastygnięcia. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

2 komentarze:

  1. ojej, przeurocze maluszki!
    wstyd się przyznać, ale całe życie jadałam sernik z blachy, nigdy takich w mini wersji :)

    OdpowiedzUsuń