czwartek, 13 sierpnia 2015

Tarta z cukinią








Boska tarta gryczana.
Od momentu zrobienia pierwszej tarty na gryczanym spodzie,  tarty z wytrawnym nadzieniem przygotowuję tylko z tego przepisu. Do przygotowania spodu używam mąki z własnoręcznie zmielonej niepalonej kaszy gryczanej. Czasem dla urozmaicenia modyfikuję skład spodu i 50 g mąki gryczanej zastępuję mielonym siemieniem lnianym lub mielonymi ziarnami słonecznika. Kruchy spód z tego przepisu ma dużo wartości odżywczych, ale poza tym jest niezwykle smaczny.




Tarta z cukinią na gryczanym spodzie

składniki na gryczany spód:
200 g mąki gryczanej plus mąka do posypania stolnicy
1/2 łyżeczki soli
100 g masła lub oleju kokosowego

50 ml zimnej wody 

wypełnienie:
2 młode cukinie (może być jedna zielona, 1 żółta)
200 ml jogurtu greckiego 
1 ząbek czosnku

2 jajka
3-4 łyżki tartego parmezanu  
sól, świeżo zmielony pieprz
  • wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę,
  • ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką gryczaną na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wstawiamy go do zamrażarki,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut,
  • w czasie podpiekania spodu przygotowujemy wypełnienie:  cukinię myjemy i kroimy na plasterki razem ze skórą (nie obieramy jej). W naczyniu mieszamy jogurt z rozgniecionym ząbkiem czosnku i jajkami. Solimy do smaku i dodajemy świeżo zmielony pieprz. Wykładamy masę na gryczany spód (kilka łyżek zostawiamy do posmarowania już ułożonych na tarcie plasterków cukinii z wierzchu), układamy plasterki cukinii, smarujemy resztą masy i posypujemy startym parmezanem,
  • wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20-30 minut, aż wierzch się lekko zrumieni. Podajemy na ciepło.

1 komentarz: