wtorek, 11 sierpnia 2015

Jagodowy tort lodowy


Najprostszy tort lodowy na blogu. Wystarczą tylko trzy składniki: śmietana, jagody  i  słodzone mleko skondensowane. W trakcie mrożenia nie ma potrzeby mieszania, lody bardzo ładnie zastygają, nie ma w nich igiełek lodowych, tak charakterystycznych dla lodów robionych bez maszyny. Tort wystarczy wyjąć z zamrażalnika 2-3 minuty przed podaniem. Boki tortownicy oblewamy delikatnie ciepłą wodą - ułatwi to zdjęcie obręczy, a boki tortu pozostaną gładkie. Do tortu można przygotować kokosowy spód z tego przepisu.



Jagodowy tort lodowy

składniki:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400 g)
1 litr śmietany kremowej 30 % (dobrze schłodzonej w lodówce)
400 g jagód

  • mleko i śmietanę dobrze schłodzić w lodówce (mają byś bardzo zimne),
  • 100 g jagód odłożyć do dekoracji wierzchu. Resztę wrzucić do rondla i podgrzewać aż puszczą sok, a sok lekko zawrze.. W trakcie podgrzewania dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Odstawić do całkowitego wystudzenia (mają być zimne).
  • do misy miksera wlać śmietanę i ubijać przy pomocy rózgi. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć wlewać cienkim strumieniem mleko i ubijać do momentu, aż powstanie gładki krem. Nie jest to trudne i nie trwa długo,   
  • tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz,
  • przełożyć 2/3 masy do tortownicy. Pozostałą masę połączyć z  wystudzonymi jagodami wraz z sokiem i wymieszać. Masę jagodową wylać nieregularnie na wierzch masy śmietanowej i zamieszać w paru miejscach łyżką tworząc nieregularne wzory. Posypać jagodami odłożonymi do dekoracji i wstawić do zamrożenia - najlepiej do następnego dnia. W trakcie zamrażania masy nie trzeba mieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz