piątek, 31 lipca 2015

Rustykalna tarta gryczana z bobem


Pyszne chrupiące gryczane ciasto z dużą ilością bobu tym razem jako galette czyli rustykalna tarta o zawiniętych brzegach.  Tartę można przyrządzić również w tradycyjnej formie, ale tutaj surowość i niedoskonałość kształtu idealnie harmonizuje z prostym nadzieniem. Tarta świetnie sprawdza się na weekendowe śniadanie.





Rustykalna tarta gryczana z bobem

gryczany spód:
200 g mąki gryczanej plus mąka do posypania stolnicy  
1/4 łyżeczki soli
100 g masła lub oleju kokosowego

50 ml zimnej wody

nadzienie:
1/2 kg bobu ugotowanego i obranego
4 pomidory suszone z oleju
2 żółtka
jogurt grecki ok. 100 g
2 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz, oregano
parmezan
  • wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę,
  • ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm na papierze do pieczenia podsypując mąką gryczaną,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu razem z blachą z wyposażenia piekarnika, na której będziemy piekli tartę,
  • mieszamy żółtka, jogurt, rozgnieciony czosnek i pokrojone pomidory. Wykładamy na rozwałkowany spód i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie kładziemy bób i zawijamy brzegi tarty pomagając sobie papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy plasterkami lub wiórkami parmezanu i oregano.
  • tartę układamy razem z papierem na  rozgrzaną blachę w piekarniku i pieczemy 30-40 minut aż się lekko zrumieni.

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.