czwartek, 23 lipca 2015

Jogurtowy sernik na zimno


Sernik na zimno z jogurtu greckiego słodzony odrobiną miodu. W upalne dni, a właśnie wtedy najczęściej przygotowujemy takie desery, zarówno masa jogurtowa jak i galaretka potrzebuje więcej czasu, żeby stężeć, dlatego najlepiej przygotować sernik dzień przed podaniem. Deser jest niezwykle prosty w wykonaniu - nic nie ubijamy i nie ucieramy, mieszamy tylko łyżką składniki i musimy jedynie wykazać się cierpliwością, żeby odczekać aż stężeje.



Jogurtowy sernik na zimno z owocami w galaretce

ciasteczkowy spód:
200 g herbatników lub ciastek owsianych
70 g masła

masa jogurtowa:
3 duże jogurty greckie po 330 g
3 czubate łyżeczki żelatyny
½ szklanki mleka lub wody
3 pełne łyżki miodu

galaretka z owocami:

3 galaretki owocowe każda na ½ l wody (tutaj z owoców leśnych)
½ kg owoców (maliny, jagody, porzeczki, borówka amerykańska) Owoce mogą być mrożone, lub jeżeli przygotowujemy sernik w upalne dni można je dzień wcześniej zamrozić.
  • spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz
  • herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na spód tortownicy i delikatnie ugnieść.
  • żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody i odstawić do spęcznienia. Resztę mleka zagotować, wlać gorące mleko do spęczniałej żelatyny  i dobrze wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie dodać miód i dobrze wymieszać.
  • jogurty przełożyć do miski, wlać przestudzoną żelatynę i dobrze wymieszać łyżką. Wylać masę na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia. W upalne dni najlepiej zrobić to dzień przed podaniem sernika, żeby masa dobrze stężała.
  • galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (zmniejszyć ilość wody -  zamiast 1,5 litra na trzy galaretki dajemy 1 litr). Do gorącej galaretki wrzucić zamrożone owoce i mieszać, aż owoce się rozmrożą, a galaretka jednocześnie wystygnie. Wylać owoce w galaretce na wierzch sernika i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz