wtorek, 14 lipca 2015

Łosoś pieczony z wstążkami z cukinii


Klasycznie pieczony łosoś z sokiem z cytryny, ciemnym sosem sojowym i masłem klarowanym.  Moja ulubiona wersja tej ryby, niezwykle prosta i smaczna. Najważniejsza jest świeża ryba, to ona decyduje o smaku potrawy. Ciemny sos sojowy idealnie harmonizuje tutaj z rybą.

Łosoś pieczony z wstążkami z cukinii

dwa filety z łososia lub pstrąga łososiowego po około 250 g
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki masła klarowanego
2 młode cukinie

2 łyżki startego parmezanu
sól, świeżo zmielony pieprz
  • łososia opłukać, osuszyć i ułożyć w naczyniu do zapiekania skórą do dołu. Filety skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym.
  • cukinie umyć, wytrzeć i pokroić (bez obierania ze skóry) wzdłuż na paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Następnie paski posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ułożyć po kilka i zwinąć w rulony. Rulony ułożyć pomiędzy filetami. Całość (zarówno filety jak i cukinię) posypać wiórkami masła klarowanego i świeżo zmielonym pieprzem. Rulony z cukinii posypać parmezanem.
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C bez termoobiegu i zapiekać 20-30 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz