środa, 1 lipca 2015

Roladki z cukinii z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Mozzarella i suszone pomidory zawinięte w plastry grillowanej cukinii.  Najlepiej do tego celu nadają się młode twarde cukinie, które kroimy wzdłuż przy pomocy obieraczki do warzyw. Cukinii nie obieramy ze skóry. Roladki można podawać kiedy cukinia jest jest ciepła lub zupełnie wystudzone.
 
Roladki z cukinii z mozzarellą i suszonymi pomidorami

składniki na 14 szt.:
2 młode cukinie
2 kulki mozzarelli
12 suszonych pomidorów w oliwie
  • cukinię umyć, wytrzeć i pokroić wzdłuż na plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw
  • plastry posmarować oliwą spod suszonych pomidorów i upiec na rozgrzanej patelni grillowej. Posmarowane oliwą paski ułożyć na rozgrzanej patelni (patelni już nie smarujemy olejem) i piec 1-2  minuty z każdej strony, aż pojawią się dekoracyjne paseczki,
  • obie kulki mozzarelli przekroić na 6 części,
  • układać kolejno na pasku cukinii (cieńsze paski można złożyć po dwa) kawałek mozzarelli, suszonego pomidora i ciasno zrolować. Ułożyć na półmisku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz