wtorek, 10 listopada 2015

Ciasto marchewkowo - dyniowe



Ciasto marchewkowe z dodatkiem musu z pieczonej dyni w wersji gluten free. Mąkę pszenną zastępujemy mąką ryżową, mielonymi migdałami i orzechami. Mąkę ziemniaczaną, której i tak jest niewiele w tym przepisie można pominąć, chyba, że nasz mus dyniowy jest bardzo rzadki, bo dynia była wodnista, co niestety się zdarza. Jeżeli zależy Wam na tym, żeby ciasto było bez cukru można go zastąpić miodem lub syropem klonowym w ilości ok. 100 ml. 



Ciasto marchewkowo - dyniowe bezglutenowe

składniki:
200 g marchewki startej na drobnej tarce
100 g musu z pieczonej dyni
3 jajka
100 g cukru
100 g masła roztopionego i przestudzonego
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej (można pominąć jeżeli mamy mus z dyni mało wodnistej o zwartym miąższu np. z piżmowej lub hokkaido)
50 g  migdałów zmielonych lub rozdrobnionych w blenderze
50 g orzechów laskowych zmielonych lub rozdrobnionych w blenderze
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 cm korzenia imbiru obranego i startego na tarce
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka soli kamiennej

polewa:
1 opakowanie serka śmietankowego 
2 łyżki miodu
2 figi do dekoracji

  • jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  • dodać do masy jajecznej startą marchewkę, mus z dyni, imbir, roztopione masło i dobrze wymieszać.
  • połączyć w misce suche składniki i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników, ale już nie ucierać.
  • dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C bez termoobiegu i piec ok.40-50 minut.
  • upieczone ciasto wystudzić. Przygotować polewę: serek utrzeć z miodem i wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować figami pokrojonymi na ćwiartki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz