środa, 9 grudnia 2015

Gryczane burrito



Gryczane burrito lub gryczane naleśniki z dodatkiem siemienia lnianego. Naleśniki można przygotować również z samej gryki (niepalonej), wówczas dajemy 250 g mąki gryczanej i pomijamy siemię lniane. Placki są niezwykle smaczne zarówno na ciepło - wtedy są twardsze i chrupiące, jak i na zimno - wówczas mają sprężystość naleśników i łatwo można zawinąć w nie ulubione nadzienie. Smażymy je, a w zasadzie pieczemy na suchej dobrze rozgrzanej patelni, nie spieszymy się z odwracaniem - same wtedy odejdą i łatwo dadzą się odwrócić. 


Gryczane burrito
składniki na 10 szt. o średnicy 20 cm

200 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej tzw. białej
50 g zmielonego siemienia lnianego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli kamiennej
700 ml wody
  • wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy ciasto na około pół godziny,
  • rozgrzewamy patelnię, jeżeli patelnia ma nieprzywierające dno niczym jej nie smarujemy, a jeżeli nie jesteśmy pewni można posmarować ją odrobiną oliwy, 
  • ciasto jeszcze raz dobrze mieszamy i nakładamy na rozgrzaną patelnię tak jak ciasto na naleśniki, żeby całe dno było przykryte cienką warstwą,
  • placki odwracamy na drugą stronę dopiero jak brzegi zaczną odstawać od powierzchni patelni (mniej więcej po około 2 minutach w zależności od grubości) - nie należy tego robić zbyt wcześnie - ciasto nie przypala się szybko, więc należy spokojnie poczekać aż spód będzie zrumieniony i nie będzie przywierał do dna. Odwrócone placki smażymy, aż druga strona też ładnie się zrumieni,
  • upieczone placki odkładamy na talerz do wystudzenia lub jemy na ciepło. Zaraz po upieczeniu placki są sztywne i chrupiące, ale po ok.10 minutach robią się miękkie i można je bez problemu rolować lub zawijać z ulubionym nadzieniem.

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.