środa, 23 marca 2016

Seromakowiec z płatkami migdałowymi


Jeżeli nie możecie się zdecydować czy upiec sernik czy makowiec upieczcie dwa jednym czyli seromakowiec na kruchym ryżowym (bezglutenowym) spodzie. Ciasto jest trochę pracochłonne ale jeżeli rozłożycie wykonanie na dwa dni da się przeżyć. Masę makową możecie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Wtedy jajka należy dodać do masy makowej dopiero przed pieczeniem. 




Seromakowiec z płatkami migdałowymi

kruchy spód ryżowy:
200 g mąki ryżowej
50 g cukru
100 g masła
1 jajko

składniki na masę makową:
250 g suchego maku
100 g cukru
3 jajka
100 ml słodkiej śmietany 30%

składniki na masę serową:

1 kg tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie
250 g mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

ponadto na wierzch:
100 g płatków migdałowych
  • mak najlepiej dzień wcześniej zalać wrzątkiem i odstawić żeby napęczniał. Wrzątku należy wlać objętościowo dwa razy tyle co maku, bo mak wchłonie wodę, gdyby mak wchłonął więcej wody, można dolać wrzątku w dowolnym momencie pęcznienia maku, tak aby mak był przykryty wodą.
  • w dniu wykonania ciasta mak odsączyć na sicie i zmielić dwa lub nawet trzy razy w maszynce. Cukier rozpuścić w ciepłej śmietanie i wlać do zmielonego maku. Dodać jajka i wymieszać łyżką do połączenia się składników. 
  • tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz na papierze, 
  • wszystkie składniki na kruchy spód połączyć i wymieszać do konsystencji kruszonki. Wysypać na spód formy i delikatnie ugnieść. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 min i podpiec na rumiano, 
  • przygotować masę serową: do misy miksera włożyć biały ser, mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać cukier puder i wanilię i całość wymieszać. Wyłożyć na podpieczony kruchy spód. 
  • na masie serowej ułożyć nieregularnie masę makową i przy pomocy trzonka łyżki zamieszać w paru miejscach z masą serową. Posypać wierzch płatkami migdałowymi.
  • wstawić seromakowiec do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. 
  • ciasto przed podaniem dobrze schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.