czwartek, 17 marca 2016

Tortille gryczane


Rozwijamy się dalej w temacie gryki. Tortille gryczane są bardziej twarde niż pszenne i nie nadają się do zawijania, ale za to są chrupkie i smakują jak tortille a nie jak naleśniki. Urozmaiceniem smakowym jest zastąpienie części mąki gryczanej zmielonym siemieniem lnianym. Z podanych proporcji można zrobić 6 większych lub 9 mniejszych tortilli. Podajemy je z ulubionymi pastami z warzyw, twarożku lub ryb.  





Tortille gryczane 

składniki na 6 szt.:
200 g mąki gryczanej niepalonej (ewentualnie 150 g mąki gryczanej niepalonej i 50 g mielonego siemienia lnianego najlepiej złocistego)
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
120 ml gorącej wody


wykonanie:

  • mąkę i sól wymieszać w misce
  • masło wymieszać z wrzącą wodą aż się rozpuści
  • wlać gorącą wodę z masłem lub oliwą do mąki
  • wymieszać i wyrobić gładkie ciasto
  • podzielić na 6 kawałków
  • rozwałkować - najlepiej wałkuje się jeszcze ciepłe ciasto, jest to łatwiejsze a tortille się nie kruszą. Przed wałkowaniem deskę posypać cienko odrobiną mąki gryczanej. Upiec na suchej patelni - patelni niczym nie smarować tylko dobrze ją rozgrzać przed położeniem tortilli. Zrumienione  z jednej strony placki przewrócić i podpiec na drugiej stronie. 

1 komentarz:

  1. Z tego przepisu skorzystała moja mama ...Tortille jedliśmy jako dodatek do leczo.
    Smakowały wszystkim! Proste i smaczne...polecamy .Dziękujemy za przepis.

    OdpowiedzUsuń